Om kinderen en jongeren kennis te laten maken met honkbal en softbal, organiseert sportvereniging Hilversum Hurricanes op woensdag 5 april een Welcome Friends Day: een dag waarbij huidige leden vrienden en vriendinnen mogen meenemen naar de open training die wordt afgesloten met een wedstrijd.

ASC Hilversum Hurricanes is dé sportvereniging voor honkbal, softbal en american football in Hilversum en Wijdemeren. De club bestaat geheel uit vrijwilligers en telt momenteel ongeveer 275 leden en bijna 20 teams. Bijna de helft daarvan zijn jeugdspelers. ‘We hebben heel veel jeugd op dit moment, maar nooit genoeg!’, stelt jeugd coördinator Marjanne Middelink.

Welcome Friends Day

ASC Hilversum Hurricanes organiseert dit jaar voor de zesde keer een Welcome Friends Day. Met deze dag hoopt de vereniging meer kinderen aan het sporten te krijgen: ‘Kinderen moeten gewoon naar buiten en gaan sporten. Dat hoeft niet per se honk -of softbal te zijn. Maar het is voor iedereen goed om meer in beweging te komen, in plaats van de hele dag achter je computer zitten’, aldus Middelink.

Honk- en softbal

De club biedt onder andere honkbal en softbal aan. ‘De meisjes softballen meestal, daar hebben we twee teams voor in verschillende leeftijdsklassen. De jongens gaan op een gegeven moment honkballen, daar hebben we zes jeugdteams voor.’ De jongste jeugdspelers – dat zijn kinderen van vijf tot negen jaar – zitten in een gemengde groep. ‘Dat heet beebal, daar leren de kinderen echt de basis van het honk -en softbal’, vertelt de jeugd coördinator.  Daarnaast heeft de sportvereniging sinds twee jaar ook een G-honkbalteam, waar mensen met een verstandelijke beperking in spelen.

‘Echt twee verschillende sporten!’

Honkbal en softbal zijn ‘echt twee verschillende sporten!’, maakt Middelink duidelijk. ‘Het is niet zo dat we slechts de jongens en meiden uit elkaar halen.’ Daar is volgens de jeugd coördinator vaak verwarring over. ‘Een van de verschillen is dat bij honkbal het veld groter is. Ook wordt bij honkbal de bal door de pitcher bovenhands gegooid, later ook vanaf een heuvel, en bij softbal onderhands. Omdat het veld bij softbal wat compacter is, wordt het spelletje wat sneller.’ Maar de regels van beide sporten zijn wel min of meer hetzelfde: ‘Het idee is: je staat aan slag, je ramt die bal zo hard mogelijk weg en je probeert uiteindelijk via de honken weer thuis te komen om een punt te maken. Waarbij de tegenpartij zal proberen je ergens onderweg uit te maken zodat je niet kunt scoren.’

‘Introduceren in de wereld van de teamsport

Naast het meer laten bewegen van kinderen, vindt de club het ook belangrijk dat kinderen leren hoe een teamsport in elkaar zit. ‘Wij willen ze bepaalde sociale vaardigheden bijbrengen en daarbij ook leren wat onderdeel zijn van een team precies inhoudt. Daarmee willen we ze introduceren in de wereld van de teamsport, maar ook in de wereld van het vrijwilligerswerk. We vragen kinderen op de club namelijk ook om een handje te helpen: de jongste laten we bijvoorbeeld helpen met onkruid plukken en de oudste scheidsen bij andere wedstrijden. Op die manier proberen we ze het één en ander bij te brengen, behalve alleen het sporten. Dat vinden we heel belangrijk.’

Open training

Op woensdag 5 april begint de open training om 18:00. De coaches zetten vijf stationnetjes uit waar de kinderen de basisvaardigheden leren: honklopen, gooien, slaan, hoge ballen vangen en rollende ballen pakken. Bij elk station staat een coach, en de groepen met kinderen rouleren ongeveer elke tien minuten, tot dat ze elk station hebben gehad. De kinderen hoeven zelf niks mee te nemen, behalve goede sportkleding: ‘Er trainde een keer een meisje mee in een roze tutu. Het kán wel, maar het was niet heel praktisch. Het zorgde wel voor een grappig beeld op het veld’, vertelt Middelink.

Als de kinderen bij elk station zijn geweest wordt er een partijtje gespeeld van ongeveer drie kwartier tot een uur. ‘Na afloop krijgt iedereen een ijsje, en hebben ze als het goed is een hele leuke avond gehad.’ Kinderen en jongeren tussen 5 en 21 jaar zijn van harte welkom op woensdag 5 april van 18.00 – 20.00 uur. Aanmelden voor de open training is niet nodig. De dag wordt georganiseerd op velden van de Hurricanes, aan ‘t Jagerspaadje 32 in Loosdrecht.

Tekst: Nikola van Krieken

Foto: PR Hilversum Hurricanes